Nyomtatási tippek

Ne nyomtassuk ki a szöveget, ha nem muszáj!
Minden egyes A4-es, fehér, irodai papírlap előállításához 2 l víz és 4 Wh-nyi energia, valamint jelentős mennyiségű vegyi anyag felhasználása szükséges. Csak azzal, hogy például a(z elektronikus) levelezésünket nem nyomtatjuk ki, akár napi 50-100 darab lapot is spórolhatunk.

  • Rövid vagy kevésbé fontos anyagokat a gépen, monitoron is átnézhetjük .
  • A hosszabb dokumentumokból csak azokat az oldalakat, részeket nyomtassuk ki, amelyekre tényleg szükségünk van.
  • A nyomtatás mellőzésére felhívhatjuk a kollégák figyelmét a levél végén rövid megjegyzésben is.

irogepVezetőként ösztönözzük a kollégákat a nyomtatás csökkentésére.

  • Központi nyomtató: az egyes irodákban elhelyezett kisebb vagy nagyobb méretű nyomtatók helyett telepítsünk, multifunkcionális – a lenti szempontoknak is megfelelő – nyomtatót központi helyen. Így nem csak a kollégákat ösztönözzük arra, hogy kétszer is meggondolják, nyomtatnak-e („a lustaság nagy úr”), de jó döntéssel a beszerzéseken is spórolhatunk.
  • Jelszóhoz kötött nyomtatás: központi nyomtató esetén – a bizalmas információk érdekében – a nyomtatási lehetőséget kössük jelszóhoz, hogy csak az érintett kolléga férhessen a kinyomtatott anyaghoz. Mindemellett a jelszóhoz kötött nyomtatás – pszichológiai alapon – csökkenti a magánjellegű anyagok kinyomtatásának gyakoriságát is (amennyiben utóbbi engedélyezett a dolgozók számára), illetve így előfordulhat, hogy azok az anyagok, amelyekre időközben még sincs szükség, nem kerülnek kinyomtatásra.

Ha elkerülhetetlen a nyomtatás, figyeljünk a következőkre:

Takarékoskodjunk a papírral!
Törekedjünk arra, hogy a nyomtatáshoz a lehető legkevesebb papírt használjuk fel.

  • Nyomtassunk kicsinyítve. Ma már az egyszerűbb nyomtatók is ismerik a „két oldal per lap” nyomtatási funkciót, melynek segítségével felére csökkenthető a nyomtatás során felhasznált papír mennyisége.
  • Nyomtassunk a papír mindkét oldalára. Amennyiben nyomtatónkon van kétoldalas nyomtatás funkció, legyen ez az alapbeállítás. Ezzel a funkcióval szintén megfelezhető a felhasznált papírmennyiség. A két funkcióval együtt máris elértük, hogy 4 oldal kinyomtatásához 4 darab A4-es lap helyett 1 darabot használunk el. (Ezzel máris megspóroltunk 6 l vizet és 12 Wh energiát.)

Takarékoskodjunk a tintával!
A tinta vegyszer, a kiürült tintapatron veszélyes hulladék. A tintapatronok előállítása – különösen a színeseké – jelentős környezeti hatással jár, használat utáni ártalmatlanításuk komoly feladat. A tintával való takarékoskodás ezért jelentős mértékben hozzájárul a környezet védelméhez.

  • Nyomtassunk fekete-fehéret. Amennyiben nem muszáj – például belső használatra, anyagok áttekintetéséhez, átolvasásához – a színes anyagokat is elég fekete-fehérben kinyomtatni. Ahol lehet, ott eleve kerülhetjük a színek túlzott használatát, így a végleges – színes – nyomtatás esetén is csökkenthetjük a felhasznált színes tinta mennyiségét.
  • Nyomtassunk vázlatot. Egyes nyomtatók ismerik a tintatakarékos (ún. vázlat vagy szürke) nyomatatás funkciót. Amennyiben ilyen nyomtatónk van, a belső felhasználásra szánt anyagokat, illetve munkaanyagokat ezzel a funkcióval nyomtassuk ki. Ezzel a minőség alig észrevehetően csökken (bár szkenneléshez, faxoláshoz már nem biztos, hogy megfelelő), viszont hosszú távon jelentős mennyiségű tintát (és pénzt is) megtakaríthatunk.