Megelőzés

A hulladékkezelés kapcsán alapvető célunk, hogy tevékenységeink során minél kevesebb hulladék keletkezzen, azaz fogyasztási szokásaink átgondolásával, tudatos tervezéssel csökkentsük a nem-használt és feleslegesen megvásárolt termékek, tárgyak körét.

Amit lehet, váltsunk ki más megoldásokkal.

  • Papíralapú naptár helyett ösztönözzük az elektronikus naptár használatát.
  • Egyszer használatos tollak helyett, vegyünk tölthető tollat és hozzá illő tollbetétet.
  • Kapszulás kávégép helyett vegyünk olyat, amibe szemes vagy darált kávét tölthetünk.

Osszuk meg, vegyük kölcsön.
A ritkán használt nagyobb tárgyakat és eszközöket (pl. takarítógép) megvásárlás helyett kölcsönözhetjük is, a kisebbeket (tűzőgép, lyukasztó stb.) pedig megosztva is használhatják a kollégák.

villanykorte_novenyCsak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van.
Központi vagy egyedi beszerzések előtt alaposan gondoljuk át, hogy az elkövetkező időszakban milyen eszközökre, tárgyakra van szükségünk, és csak azt vegyük meg – lehetőség szerint azt is használtan –, amire valóban szükség van, és valóban használni fogják a kollégák.

  • Irodaszerekből ne halmozzunk fel felesleges mennyiséget. Mérjük fel a kollégák igényeit és a beszerzést ehhez igazítsuk: pl. ne vegyünk ötféle tollat, ha a kollégák jellemzően ugyanazt a fajtát használják vagy év végén ne szerezzünk be olyan naptárakat, határidőnaplókat, amit úgysem fog használni senki.
  • Elektronikus eszközökből se szerezzünk be felesleges darabokat. A konyha berendezése előtt például vitassuk meg a kollégákkal, hogy milyen eszközöket, kisgépeket szeretnének, kell-e fagyasztó a hűtőszekrénybe vagy elég egy kisebb méretű hűtő.

Vegyünk jó minőségű, garanciális terméket.
Tartós használati cikkek – bútorok, irodai berendezések, elektronikai gépek – esetén törekedjünk a jó minőségű, valóban tartós és minél hosszabb garanciális idővel rendelkező termékek vásárlására. Ezen termékek – bár jellemzően drágábbak – tovább használhatók, meghibásodás esetén nagyobb eséllyel javíthatók, így életciklusuk hosszabb, később válnak hulladékká, szemétté.