Papír

Az irodákban alapvetően ún. írópapír, újságpapír, irodaszerek, csomagolóanyagok és higiénés papírok formájában használunk papírt. Az alábbiakban az írópapír felhasználással kapcsolatos környezetbarát szempontokat ismertetjük.

papirAz irodai működés egyik leginkább környezetszennyező, de egyúttal legkönnyebben (legkisebb erőfeszítéssel) zöldíthető része a papírfelhasználás.
Magyarországon irodai környezetben lakosságszámra vetítve évente fejenként 5 kg papírt használunk fel, ennek alig 1 %-a környezetbarát papír. A papírfelhasználás az elmúlt években kis mértékben csökkent, ezzel együtt azonban a környezetbarát papírok (pl. újrapapír) elterjedtsége is csökkenést mutat (a válság előtt a környezetbarát papírok aránya még 3-5% volt, de a gazdasági nehézségek hatására Európa szerte visszaesett a környezetbarát papírok iránti igény).

Az irodai papírfelhasználás során – mint általában a környezetet érintő kérdéseknél – az elsődleges szempont a megelőzés, azaz a felhasznált papír, valamint – nyomtatás esetén – a tinta mennyiségének csökkentése. Bár ez elsőre nehéz vagy akár lehetetlen vállalkozásnak is tűnhet, javaslataink segítségével és némi odafigyeléssel szinte gyerekjáték a felhasznált papírmennyiség csökkentése, ami könnyen mindennapi életünk részévé válhat.