Egy kis szünet

Pihenőre mindenkinek szüksége van. Ez jár is, jogszabályba fektetetten! (Pl. számítógépes ülőmunka esetén óránként 10 perc szünetet kell tartani .) Erre azért van szükségünk, hogy újra feltöltődhessünk, hogy a stresszt csökkentsük.
A szünetek egy részét használjuk fel társadalmi életünk ápolására is.

Mit tegyünk az igazi feltöltődésért?

adventure-alive-beautiful-blonde-Favim_com-2158051Mozduljunk ki és mozduljunk meg!
A szünetben hagyjuk el munkaállomásunkat, hogy egy újonnan bejövő email, vagy feladat ne zavarja meg a kikapcsolódást.
Tegyünk egy sétát a szabadban (lehetőleg zöld környezetben). Vagy tornázzunk egy kicsit. Remek munkahelyi tornagyakorlat-sorozatok léteznek, illetve nem árt szemünk megtornáztatása sem, a sok merev monitor-nézés után.

Szellőztessünk!
Külső környezet, klimatizáltság függvényében hasznos lehet a szellőztetés, agyunknak a friss levegő.

Táplálkozzunk!
Fogyasszunk értékes tápanyagokat. természetesen, időnként egy kis lélekemelő (és nem is feltétlenül egészségtelen) édesség (pl. aszalt vagy szárított gyümölcs, magvak) is belefér.

Hallgassunk zenét!
A zene kikapcsol, oldja a stresszt.

Építsük kapcsolatainkat!
Tartsunk időnként közös szünetet a kollégákkal. Mind emberi, mind munkabeli vonatkozásban értékes kapcsolatokat teremthetünk, illetve tarthatunk fent ez által.

Cigiszünet
A dohányzó kollégák részére biztosítani kell az időt és a helyet.
Dohányzásra kijelölt hely: a hatályos jogszabályok alapján dohányozni csak arra kijelölt helyen lehet és zárt térben nem lehet ilyen helyet kijelölni . A helyszín kiválasztásánál a jogszabályi előírások betartása mellett ügyeljünk arra, hogy a dohányzó kollégák, illetve a füst ne zavarja a nem dohányzó kollégákat (ne tegyük például a sokak által használt bejárat közelébe vagy olyan ablak alá, amelyen keresztül irodákban szállhat a füst).
Segítsük a kollégákat leszokásai törekvéseikben!