Konyhai felszerelés

Ahhoz, hogy az étkezést valóban nyugodt, kényelmes és higiénikus környezetben tudjuk élvezni, valamint a konyha alkalmas legyen az otthonról hozott ételek melegítésére vagy akár egyszerűbb ételek elkészítésére is, szükséges néhány eszköz és berendezés beszerzésére. Ezek során az alábbi szempontokra érdemes figyelni.

Elektromos eszközökből csak a legszükségesebbeket szerezzük be, és azok legyenek energiatakarékosak:

 • A beszerzések előtt konzultáljunk kollégáinkkal, hogy milyen eszközökre, gépekre van szükségük, és csak azokat szerezzük be, amelyeket később használni is fognak. Pl. ne vegyünk szendvicssütőt, ha senki nem akar szendvicset sütni.
 • A beszerzésre kerülő eszközök legyenek energiatakarékosak, hiszen ezek használatával nemcsak fenntartási költséget takaríthatunk meg, de a környezeti terhelést is kedvezően befolyásolhatjuk. A legtöbb konyhai elektromos eszközből ma már vásárolhatunk A+, A++ és A+++ energiaosztályút is, válasszuk a pénztárcánknak és az igényeinknek megfelelő, leginkább energiatakarékos készüléket.
 • Környezeti szempontból is jót teszünk és a pénztárcánkat is megkíméljük, ha vadonatúj helyett jó állapotú használt gépeket, eszközöket szerzünk be.

Hűtőszekrény:

 • Mérete legyen a benne tárolandó mennyiségnek és ételfajtának megfelelő: bosszantó tud lenni, amikor a hűtő túl kicsi, és nem férünk el benne (ráadásul elveheti a kollégák kedvét az otthonról hozott ebéd fogyasztásától, ha nem „férnek el a hűtőben”), a túl nagy hűtő pedig feleslegesen fogyasztja az áramot.
 • Munkahelyi környezetben jellemzően nincs szükség fagyasztóra (a hűtők ezen részei általában üresen állnak és feleslegesen fogyasztják az áramot), ezért érdemes fagyasztó rész nélküli hűtőszekrényt vásárolni. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, vegyünk érdemes kétkondenzátoros hűtőt venni, hogy a fagyasztót bármikor kikapcsolhassuk, ha nincs rá szükség.

beautiful-chic-classy-classyblog-Favim_com-2229301Mosogatógép:

 • A mosogatás kapcsán örök dilemma, hogy a kézi mosogatást vagy a mosogatógépet válasszuk-e. Általánosságban elmondható, hogy energia- és vízfelhasználási szempontból a leginkább környezetbarát megoldás az állóvizes kézi mosogatás, munkahelyi környezetben ez azonban problémás lehet (össze kell gyűjteni egy minimális mennyiséget és kell találni valakit, aki rendszeresen elmosogat), ezért – ha rendszeresen keletkezik nagyobb mennyiségű piszkos edény, pohár, kávéscsésze – mindenképpen kényelmesebb és jó eséllyel környezetbarátabb megoldás is a mosogatógép használata, mellyel elsősorban vizet spórolhatunk meg.
 • A folyóvizes (kézi) mosogatást mindenképpen érdemes kerülni (minimális szinten tartani), mert ennek során vizet és vegyszert is többet használunk, mint a másik két módszerrel.
 • A mosogatógépet mindig pakoljuk tele és lehetőség szerint a környezetkímélő és/vagy energiatakarékos üzemmódot válasszuk. (A mosogatógép kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kollégák számának megfelelő méretű mosogatógépet válasszunk, amellyel elkerülhető, hogy a gép üresen vagy túl gyakran kerül bekapcsolásra.)
 • A szárítási időt – és energiát – megspórolhatjuk, ha a szárítási szakaszban kikapcsoljuk a gépet. A gépnek semmi baja nem lesz ettől, az edények viszont a levegőn is megszáradnak.
 • Lehetőség szerint környezetbarát mosogatószert, sót és öblítőt tegyünk a gépbe. A mosogatószert mosószódával, az öblítőt pedig ecettel is kiválthatjuk.
 • Tisztítsuk rendszeresen a mosogatógép szűrőjét és ügyeljünk a vízkőlerakódások eltávolítására is (pl. ecettel).
 • Egyértelműen határozzuk meg a mosogatógép használatának rendjét: ki mikor és hogyan pakol be, ki indítja be és majd ki lesz az, aki a tiszta edényeket a helyükre pakolja. Egy átlagos irodai konyhában ezek gyakori vitatémák tudnak lenni.

Vízforraló: víz forralására az egyik leghatékonyabb megoldás; hatékonyabb, mint az elektromos főzőlapon vagy a mikrohullámú sütőben történő vízforralás, ezért lehetőség szerint használjunk vízforralót.

Kávé- és teafőző: ma már szinte minden munkahely elkerülhetetlen berendezése, melyek beszerzése során a költség-haszon elemzések és az energiatakarékosság mellett egyéb környezeti szempontokat is érdemes figyelembe venni.

 • Ha van vízforralónk, felesleges külön teafőzőt venni, kávéfőzőből pedig válasszuk a kávézó kollégák létszámának és igényeinek leginkább megfelelő gépet.
 • Kerüljük a mostanában divatos, de sok csomagolóanyaggal és hozzáadott anyagokkal ellátott kapszulás kávéfőző gépeket.

Mikrohullámú sütő:

 • A mikrohullámú sütő egészségi kockázatai ma már széles körben ismertek, ugyanakkor környezeti szempontból sem a legjobb megoldás (jelentős áramfogyasztó, különösen a rövid idejű működés során). Összességében mikrohullámú sütő helyett jobb megoldás egy kisebb – pl. kétlapos – villanyrezsó vagy tűzhely és néhány kisebb edény beszerzése, melyek segítségével a kollégákat az otthonról hozott ételeket fel tudják melegíteni.
 • Ha mégis ragaszkodunk a mikrohullámú sütőhöz, akkor az alábbi szempontokat vegyük mindenképpen figyelembe:

Ne melegítsük az ételt műanyag edényekben: a műanyagokból a melegítés hatására BPA szabadul fel és kerülhet az ételünkbe.
Legnagyobb energiafogyasztás a bekapcsoláskor keletkezik, ezért a több, rövidebb menet helyett melegítsünk egyszerre hosszabb ideig.

Egyéb eszközök

 • Gondoskodjunk tányérok, poharak, kávéscsészék és – szükség esetén – néhány edény – lehetőség szerint nem teflon – beszerzéséről, melyeket a kollégák szabadon használhatnak. (Legyen elegendő számú tányér, pohár stb. a konyhában, amivel a mosogatógép optimális működése is biztosítható, azaz ne kelljen félig üresen beindítani a gépet, csak azért mert elfogytak a tányérok.)
 • Takarítószerek: ne csak a mosogatógép vonatkozásában, hanem általánosan is figyelembe veendő szempont, hogy biológiailag lebomló mosogató- és takarítószereket alkalmazzunk a konyhában. Ezzel kíméljük környezetünket és egészségünket.

Ergonómia – ne feledjük, hogy a konyha a közösségi élet fontos színtere is (lehet):

 • A konyha legyen egyben pihenőhely és akár a szűkebb munkacsoport közösségi tere is.
 • Legyen megfelelő méretű, hogy egyszerre akár többen is tudjanak étkezni, vagy egy kávéra, reggelire, beszélgetésre összeülni.
 • Legyen a konyhában megfelelő fényforrás, szellőztetés.
 • Gondoskodjunk kényelmes székekről, asztalokról.