Természetes anyagok

Mind egészségügyi, mind ergonómiai, és nem utolsó sorban környezeti szempontból is jelentős szerephez jut az iroda belső terének kialakítása során a felhasznált anyagok megválasztása. Az irodai berendezések kiválasztásánál a műanyaggal és a vegyileg kezelt anyagokkal szemben részesítsük előnyben a természetes anyagokat (fa, gyékény, papír stb.).

Favim_com-home-loft-paris-white-wooden-98307A bútorok készülhetnek például fából – ideális esetben kizárólag természetes anyagokkal kezelt, hazai fából vagy hulladék fából – vagy akár papírból, de a manapság divatos babzsák fotelekkel is feldobhatjuk az irodai környezetet.

A belső burkolatok is lehetnek természetes anyagokból, például kőből, parafából, valamint újrahasznosított természetes anyagokból, mint amilyen egy papírtapéta is.

 

Az apró részletek is meghatározóak:

  • műanyag papírkosár helyett választhatjuk annak fa, fonott vagy lenvásznas alternatíváját;
  • a műanyag faliújságot helyettesíthetjük parafa táblával;
  • az irodát csinosíthatjuk pamut függönyökkel (nejlon vagy műanyag sötétítő helyett);
  • használhatunk fából készült tollakat vagy újrapapír dossziékat.

A költségeken túl vegyük figyelembe az anyagok származását is például, hogy

  • előállításuk, illetve feldolgozásuk mekkora környezeti terheléssel járt,
  • előállításuk során figyelembe vették-e az emberi jogokat, nem történt-e kizsákmányolás vagy nem alkalmaztak-e gyerekmunkát.

Használjuk a hosszabb élettartamú anyagokat (pl. fa, kő) és előzetesen tájékozódjunk, hogy adott anyag ápolása, fenntartása milyen terhekkel (munka, pénz, környezeti hatás) jár.

Részesítsük előnyben a használt és újrahasznosított dolgokat: beszerezhetünk például jó állapotú vagy felújított bútorokat, vagy bútoraink készülhetnek hulladék fából (pl. régi ajtókból, raklapokból), melyek bármelyikével egyedi hangulatot és külsőt kölcsönözhetünk irodánknak.