Megelőzés – újrahasználat – újrahasznosítás

 A harmonikus iroda működtetéséhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapfogalommal és különbséget tegyünk olyan tevékenységek között, mint például megelőzés, újrahasználat és újrahasznosítás.

wcguriga_tollakMegelőzés (reduce): legtöbbet azzal tehetünk környezetünkért, ha kerüljük a környezetet terhelő anyagokat, így például nem vásároljuk meg a műanyag dobozos joghurtot, hanem lehetőség szerint saját dobozba téve helyi termelőtől szerezzük be a piacon és friss – vagy fagyasztott – gyümölcsökből saját magunk készítjük el. Természetesen, jelenlegi életvitelünk mellett, nehéz tisztán a megelőzésre építeni, mindenesetre azonban kerüljük az egyszer használatos tárgyakat, vásárláshoz vigyünk magunkkal vászontáskát vagy kosarat, járjunk könyvtárba stb.

Újrahasználat (reuse): újrahasználat esetében az adott tárgyat egyáltalán nem dobjuk ki, hanem új funkciót találunk neki, például megunt ruháinkat odaadjuk a rászorulóknak, az üres tejfölös dobozba palántát ültetünk, egyetemi jegyzeteinket továbbadjuk stb.

Újrahasznosítás (recycling): az újrahasznosítás olyan tevékenység, melynek célja, hogy a tartós, nem természetes hulladékot nyersanyaggá alakítsa. További cél, hogy kímélje a Föld erőforrásait annak érdekében, hogy például kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás miatt. Az újrahasznosításhoz fontos, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsük és szelektív szeméttárolóba vigyük.