Környezetbarát papírok

Ma már többféle környezetbarát irodai papír is elérhető, melyek nem feltétlenül drágábbak és nem rosszabb minőségűek, mint hagyományos társaik, és a célnak az esetek túlnyomó többségében – akár külső célra szánt anyagok esetén is – tökéletesen megfelelnek. Sőt, ezen papírok használatával partnereink felé is demonstrálhatjuk környezettudatosságunkat.

Használjunk újrapapírt!
Az újrapapír előállítása jóval környezetbarátabb, mint a hagyományos fehérített papíré. Ilyen papír használatával fákat kímélhetünk meg a kivágástól, energiát és vizet spórolhatunk, a vegyi anyagok felhasznált mennyiségének csökkentése révén pedig hozzájárulhatunk a vizeink és a levegő tisztaságának megóvásához is. Emellett a minket körülvevő papírhulladék mennyisége – és így a hulladékgazdálkodási problémák – is csökken(nek). (A környezetbarát papír megoldások közül az újrapapír jelenti a legjobb – leginkább környezetbarát – alternatívát.)

erdoKerüljük a fehér – különösen a klórral fehérített – papírokat!
A klórmentes papír előállításának folyamata megegyezik a hagyományos papír előállításával, a papír fehérítéséhez azonban nem klórt, hanem egyéb, az egészségre és a környezetre kevésbé káros anyagokat (pl. oxigént) használnak. Előfordulhat, hogy az így fehérített papír kevésbé hófehér (kicsit szürkébb), de ez ma már általánosan elfogadott, senki sem fog minket emiatt megszólni, sőt!

Felelős erdőgazdálkodásból származó papír.
Az FSC-minősítés megszerzése érdekében számos követelménynek kell eleget tenni, amelyek a természetvédelmi szempontok – tarra vágás elkerülése, természetes erdők megtartása, növényvédő szerek használatának mellőzése, adott területhez illő fafajok választása stb. – mellett szociális szempontokat – helyi lakosok jogainak, érdekeinek figyelembevétele, munkavállalók jogainak betartása – is figyelembe vesz.