Újrahasznosítás / szelektív gyűjtés

Az újrahasznosítás alapja, hogy a feleslegessé vált és már nem újrahasználható dolgokat nem szemétként, hanem hulladékként kezeljük, és ezeket szelektíven gyűjtve lehetővé tegyük az újrahasznosításukat.
Újrahasznosítással csökkenthetjük a minket körülvevő szemét mennyiségét, valamint az erőforrások és nyersanyagok (fa, kőolaj, víz, energia stb.) felhasználását is, hiszen újrahasznosítás esetén a hulladékból másodnyersanyag lesz, a termelési folyamathoz pedig a szokásosnál lényegesen kevesebb energia és víz felhasználása szükséges.

Biztosítsunk lehetőséget minél többfajta hulladék szelektív gyűjtésére.
A papír, a PET-palackok és az aludobozok mellett biztosítsunk lehetőséget további hulladékfajták szelektív gyűjtésére.

kukakAlakítsunk ki szelektív gyűjtőhelyet az irodában.
Egy arra alkalmas, mindenki által könnyen megközelíthető és elérhető helyen alakítsunk ki saját szelektív-gyűjtő helyet.

  • PET-palackok, üvegek és aludobozok gyűjtésére alkalmas dobozokat tehetünk a konyhába vagy a folyosóra, egyéb közös használatú helyiségbe, papírgyűjtő dobozt pedig a nyomtató közelébe, titkárságra vagy akár minden egyes irodába.
  • A szelektívgyűjtő-helyen jól láthatóan és egyértelműen tüntessük fel, hogy melyik dobozban milyen hulladék gyűjthető.

Gondoskodjunk az összegyűlt hulladék elszállításáról.
Mennyiségtől függően a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításával bízzunk meg erre szakosodott szolgáltatót vagy jelöljünk ki felelőst (lelkes kollégát, takarítószemélyzetet), aki időnként kiüríti és a szelektív gyűjtőszigetre szállítja az összegyűlt hulladékot.

Csatlakozzunk jótékony hulladékgyűjtésekhez.
Több program is létezik, melyek keretében másra már nem használható hulladékot lehet jótékony célokkal összekötve szelektíven gyűjteni. Csatlakozzunk ilyenekhez, így további hulladékfajtákat tudunk szelektíven gyűjteni.

Ügyeljünk a veszélyes hulladékok megfelelő gyűjtésére és kezelésére is.
Az irodai működés során számos veszélyes hulladék keletkezik: kiürült tonerek, elhasznált fénycsövek, kiöregedett elektronikai berendezések. Mindezek feldolgozása és megsemmisítése külön figyelmet igényel, ezért mindenképpen biztosítsunk lehetőséget ezek szelektív gyűjtésére és bízzuk profi szakemberekre a megsemmisítést.