Újrahasználat

Célja, hogy a feleslegessé vált, de más célra vagy más által még használható tárgyaknak vagy eszközöknek új funkciót vagy új tulajdonost találva elérjük, hogy adott eszközből, tárgyból minél később váljon hulladék.

Vásároljunk használtan.
Irodai bútorainkat, berendezéseinket, a konyhagépeket vagy akár a szakkönyveket használtan is megvásárolhatjuk. Online piactereken, használtáru-kereskedésekben, adományboltokban vagy közvetlenül a leselejtező cégektől olcsón juthatunk jó minőségű, még sokáig használható dolgokhoz. Sok esetben némi felújítással, átalakítással fillérekért, egyedi és kreatív módon berendezhetjük irodánkat. A munkába kollégáinkat is bevonva pedig költséghatékonyan valósíthatjuk meg az aktuális csapatépítő programot. (Ügyeljünk azonban arra, hogy ezen tevékenységbe önkéntes alapon vonjunk be a kollégákat, lehetőség szerint a munkaidő terhére, nehogy ellenkező hatást – elégedetlenséget és zúgolódást – váltsunk ki.)

gumikesztyu2Használjuk újra vagy új célra.
Az egyoldalas, bizalmas információkat nem tartalmazó papírokat számos módon felhasználhatjuk akár az irodában, akár óvodáknak, civilszervezeteknek továbbadva. A papír mellett azonban más dolgokat is újrahasználhatunk akár az eredeti céljának megfelelően (pl. az irattartót adjuk tovább más kollégának, ha már nem használjuk), akár teljesen új funkciót találva neki (pl. megfelelő méretű, kiürült üvegből készíthetünk ceruzatartót).

Adjuk el vagy ajánljuk fel jótékony célra.
Ha házon belül már nem tudjuk használni, használt, de még jó állapotú vagy felújítható bútorainkat, berendezéseinket, a feleslegessé vált irodaszereinket értékesítsük online vagy használtáru-kereskedők segítségével vagy ajánljuk fel civil szervezetek, adományboltok, környezetünkben élő rászorulók számára.