Étkezési lehetőségek

Alakítsunk ki közös konyhát, dolgozói létszámtól függően akár többet is, amely alkalmas az otthonról hozott ételek melegítésére, elfogyasztására, illetve akár egyszerűbb ételek elkészítésére is. A közös konyhai étkezés nemcsak a lenti szempontok miatt előnyös, de közelebb hozza egymáshoz a kollégákat, erősíti a közösségi szellemet is.

breakfast-coffee-cozy-fitness-Favim_com-2507242Ösztönözzük kollégáinkat az otthonról hozott ételek előnyben részesítésére (akkor is, ha van ebédlő, menza a közelben), hiszen ez a leginkább zöld, és egyben leginkább egészséges megoldás is.

  • Személyre szabott étrendet tudunk tartani és megválaszthatjuk az alapanyagokat, melyeket kímélő eljárással tudunk elkészíteni.
  • Az otthon készült ételek jellemzően finomabbak (jobban megfelelnek saját ízlésünknek) és egészségesebbek is („legalább tudjuk, mi van benne”).
  • Jellemzően kevesebb környezetterheléssel jár, mert egyrészt a saját magunk által készített ételt kisebb valószínűséggel dobjuk a kukába (nagyobb valószínűséggel ízlik a saját főztünk és a maradékot is sajnáljuk kidobni, ha már dolgoztunk vele), másrészt az elkészítés során a kollégák a környezeti szempontokra is jobban oda tudnak figyelni (pl. az alapanyagokat a kollégák beszerezhetik helyi termelőtől akár biopiacon).
  • Szervezzünk főzőcsoportokat, amelyben a kollégák egyszerre több adagot is elkészítve – napi vagy heti beosztással – felváltva vállalják az otthoni főzést. Így egy-egy kollégának nem mindennap, hanem heti egy-két alkalommal kell ételt készítenie, és a nagyobb adagok készítésével járó előnyök is érvényesülhetnek (és az egyedül élő kollégáknak sem kell ugyanazt enniük egész héten).

banana-blueberries-delicious-food-Favim_com-2521957A közös konyha mellett lehetőség szerint alakítsunk ki munkahelyi büfét vagy éttermet az alábbi szempontokat figyelembe véve:

  • Az ételeket helyben készítik el, lehetőség szerint helyi, bio termelőtől beszerzett alapanyagokból.
  • A hagyományos ételek mellett – vagy akár azok helyett – legyen lehetőség egészséges ételek fogyasztására: sok zöldség, gyümölcs, friss gyümölcslé, teljes kiőrlésű pékárú, adalékanyag-mentes ételek stb.
  • Ügyeljünk a speciális étkezési igényű kollégákra: igény szerint legyenek elérhetők pl. vegetáriánus, laktóz- és gluténmentes ételek is.
  • Az étterem működésének kialakítása során kerüljenek figyelembevételre a környezeti szempontok is: pl. előrecsomagolt szendvics helyett frissen készült reggelik, papír- vagy műanyagpohár helyett üveg és kerámia pohárban, bögrében szolgálják fel a kávét, teát, palackos víz helyett legyen lehetőség csapvíz fogyasztására az ebédhez, de cukros üdítők helyett lehet árusítani limonádét, friss gyümölcslét vagy házi szörpöt is.

Ha saját étterem kialakítására nincs lehetőség, megoldás lehet, ha a kollégák közeli éttermekben, büfékben tudnak ebédelni.

Ételfutártól való rendelést csak a legvégső esetben, alkalmanként vegyük igénybe, ez esetben is részesítsük előnyben azokat a szolgáltatókat, amelyek többször használatos edényben és/vagy kerékpárral szállítják az ételeket, illetve rendeljünk egyszerre többen, annak érdekében, hogy alacsonyan tartsuk a környezeti terhelést.